KOSZYK JEST
PUSTY

Paczula

lut18
Paczula to też afrodyzjak

Paczula

Paczula (Pogostemon cablin) to niepozorna roślina z rodziny jasnotowatych, bardzo podobna do naszej ogrodowej mięty. Osiąga wysokość do jednego metra. Kwitnie na biało lub różowo, jednak jej nazwa, w tłumaczeniu z języka tamilskiego to „zielony liść”. Rośnie w tropikalnych obszarach Azji, na Karaibach i w zachodniej Afryce. W klimacie umiarkowanym może być hodowana wyłącznie w szklarniach lub w domu.

Dostarcza olejku paczulowego. Olejek wytwarzany jest metodą tzw. destylacji parowej. Ma barwę żółtą lub zieloną o zapachu piżmowo-kamforowym.

W tradycyjnej medycynie azjatyckiej stosowany jest jako środek relaksujący, przeciw bólom głowy, brzucha i biegunkom, odstraszający owady oraz jako antidotum na ukąszenia węży. W latach 60 i 70 używany był przez hipisów do maskowania zapachu marihuany.

Roślina posiada właściwości przeciwdepresyjne, antyseptyczne oraz pobudzające seksualnie. Jej suszonymi pędami przekładano bieliznę, w celu aromatyzowania i odstraszania moli. Jej charakterystyczny zapach, przypominający nieco gorzką czekoladę lub pieprz, jest znanym afrodyzjakiem mającym przyciągać płeć przeciwną.

Paczula ma zastosowanie w kosmetyce. W przemyśle perfumeryjnym olejek paczulowy jest powszechnie stosowany jako utrwalacz zapachów. Jest on składnikiem w około jednej trzeciej zapachów dostępnych na rynku.

Zapach paczuli poznaliśmy dzięki Napoleonowi Bonaparte. Bonaparte po wyprawie o Egiptu przywiózł do Francji kaszmirowe szale, które były nasączone olejkiem z paczuli. Olejek ten nadaje kosmetykom i perfumom orientalny, wschodni akcent.

W kosmetykach ma przede wszystkim działanie regenerujące. Działa leczniczo na szorstką, popękaną skórę.

Polecamy odżywczo-kojący krem do rąk MELLI Care, który zawiera ekstrakt z paczuli.

Opracowała: Grażyna CAŁKA

 

 

lut  18
Darmowe sklepy internetoweOprogramowanie sklepu internetowego